Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Η Αναγέννηση και η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση - A1

Πατήστε εδώ  



Πηγή: Σουδίας Γιάννης, 8ο Δ.Σ. Νάουσας









Slide 1
ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ Η Αναγέννηση και η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση
Slide 2
Η Αναγέννηση και η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση Αναγέννηση Εμφανίστηκε Βόρεια Ιταλία. Διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη. Μελέτη αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού πολιτισμού. Βοήθησαν οι Έλληνες λόγιοι.
Slide 3
Η Αναγεννησιακή Φλωρεντία της Ιταλίας, η καρδιά της Αναγέννησης του Μεσαίωνα.
Slide 4
«Το δικαστήριο της Μάντοβα», Αντρέα Μαντένια.
Slide 5
Η Αναγέννηση και η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση Ουμανισμός (Ανθρωπισμός) Έμφαση στον άνθρωπο. Αξία στη γνώση. Τυπογραφία Βοήθησε στη διάδοση.
Slide 6
Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος θεωρείται ο «πατέρας» της τυπογραφίας.
Slide 7
Η Αναγέννηση και η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση Άνθηση τεχνών Ζωγραφική, αρχιτεκτονική, γλυπτική. Μεγάλες μορφές Σάντρο Μποτιτσέλι
Slide 8
Ο Αλεσσάντρο ντι Μαριάνο Φιλιπέπι, γνωστός περισσότερο ως Σάντρο Μποττιτσέλλι, ήταν διακεκριμένος Ιταλός ζωγράφος της αναγέννησης.
Slide 9
Η Γέννηση της Αφροδίτης Ουφίτσι, Φλωρεντία.
Slide 10
Η Αναγέννηση και η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση Άνθηση τεχνών Ζωγραφική, αρχιτεκτονική, γλυπτική. Μεγάλες μορφές Λεονάρδο Ντα Βίντσι Σάντρο Μποτιτσέλι
Slide 11
Λεονάρδο Ντα Βίντσι Μόνα Λίζα (1503-1506)
Slide 12
Ο Μυστικός Δείπνος (1495-1498). Τοιχογραφία που σήμερα είναι αρκετά κατεστραμμένη.
Slide 13
Η Αναγέννηση και η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση Άνθηση τεχνών Ζωγραφική, αρχιτεκτονική, γλυπτική. Μεγάλες μορφές Λεονάρδο Ντα Βίντσι Σάντρο Μποτιτσέλι Μιχαήλ Άγγελος
Slide 14
Μιχαήλ Άγγελος Δευτέρα Παρουσία, νωπογραφία, Βατικανό, Καπέλα Σιξτίνα.
Slide 15
Η Αναγέννηση και η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση Άνθηση τεχνών Ζωγραφική, αρχιτεκτονική, γλυπτική. Μεγάλες μορφές Λεονάρδο Ντα Βίντσι Σάντρο Μποτιτσέλι Μιχαήλ Άγγελος Ραφαήλ
Slide 16
Ραφαήλ Σάντι «Παναγία του Μπαλτατσίνο», 1508.
Slide 17
«Η Σχολή των Αθηνών», Βατικανό.
Slide 18
Η Αναγέννηση και η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση Άνθηση τεχνών Ζωγραφική, αρχιτεκτονική, γλυπτική. Μεγάλες μορφές Λεονάρδο Ντα Βίντσι Σάντρο Μποτιτσέλι Μιχαήλ Άγγελος Ραφαήλ Έρασμος
Slide 19
Σπουδαία προσωπικότητα ήταν και ο Ολλανδός θεολόγος και φιλόλογος Έρασμος, που θεωρούσε ως αρετές την καλοσύνη και την ανοχή.
Slide 20
Η Αναγέννηση και η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση Άνθηση τεχνών Ζωγραφική, αρχιτεκτονική, γλυπτική. Μεγάλες μορφές Λεονάρδο Ντα Βίντσι Σάντρο Μποτιτσέλι Μιχαήλ Άγγελος Ραφαήλ Έρασμος Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Slide 21
Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ ήταν Άγγλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Θεωρείται ευρέως ως ο σημαντικότερος συγγραφέας που έγραψε στην αγγλική γλώσσα και ένας από τους σημαντικότερους δραματουργούς παγκοσμίως.
Slide 22
"Τα Έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ" (πίνακας του σερ Τζον Γκίλμπερτ, 1849).
Slide 23
Η Αναγέννηση και η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση Άνθηση τεχνών Ζωγραφική, αρχιτεκτονική, γλυπτική. Μεγάλες μορφές Λεονάρδο Ντα Βίντσι Σάντρο Μποτιτσέλι Μιχαήλ Άγγελος Ραφαήλ Έρασμος Ουίλιαμ Σαίξπηρ Μιχαήλ Θερβάντες
Slide 24
Μιχαήλ Θερβάντες Το μυθιστόρημα «Δον Κιχώτης».
Slide 25
Η Αναγέννηση και η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση Άνθηση τεχνών Ζωγραφική, αρχιτεκτονική, γλυπτική. Μεγάλες μορφές Λεονάρδο Ντα Βίντσι Σάντρο Μποτιτσέλι Μιχαήλ Άγγελος Ραφαήλ Έρασμος Ουίλιαμ Σαίξπηρ Μιχαήλ Θερβάντες Ελ Γκρέκο (Ο Έλληνας)
Slide 26
Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, γνωστός επίσης με τo ιταλικό προσωνύμιο El Greco, δηλαδή ο Έλληνας, ήταν Kρητικός ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας της Ισπανικής αναγέννησης.
Slide 27
Ο διαμερισμός των ιματίων του Χριστού, Τολέδο, Καθεδρικός Ναός. Το Μαρτύριο του Αγίου Μαυρίκιου, Εσκοριάλ.
Slide 28
Η Αναγέννηση και η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση Άνθηση τεχνών Ζωγραφική, αρχιτεκτονική, γλυπτική. Μεγάλες μορφές Λεονάρδο Ντα Βίντσι Σάντρο Μποτιτσέλι Μιχαήλ Άγγελος Ραφαήλ Φίλιππος Μπρουνελέσκι Έρασμος Ουίλιαμ Σαίξπηρ Μιχαήλ Θερβάντες Ελ Γκρέκο (Ο Έλληνας)
Slide 29
Με την Αναγέννηση η αρχιτεκτονική υφίσταται μια βαθιά ανανέωση σχετικά με τη γοτθική παράδοση. Εμπνευστής αυτής της νέας αρχιτεκτονικής αντίληψης, στη Φλωρεντία, είναι ο Φιλίππο Μπρουνελέσκι.
Slide 30
Ο τρούλος του Καθεδρικού ναού της Φλωρεντίας.
Slide 31
Η Αναγέννηση και η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση Αναγέννηση Ανάπτυξη επιστημών Ο Nικόλαος Κοπέρνικος (19 Φεβρουαρίου 1473 – 24 Μαΐου 1543) ήταν σημαντικός Πολωνός αστρονόμος. Ο Γαλιλαίος (15 Φεβρουαρίου 1564 – 8 Ιανουαρίου 1642) ήταν Ιταλός αστρονόμος, φιλόσοφος και φυσικός.
Slide 32
Η Αναγέννηση και η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση Θρησκευτική Μεταρρύθμιση Επηρεάζεται η θρησκεία. Προτεσταντική Μεταρρύθμιση Οι Προτεστάντες, με επικεφαλής τον Γερμανό μοναχό Μαρτίνο Λούθηρο, εναντιώθηκαν στην εξουσία του Πάπα και στις καταχρήσεις της και δημιούργησαν ξεχωριστή γερμανική εκκλησία.
Slide 33
Οι πρωτεργάτες της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης, Μαρτίνος Λούθηρος και Ιωάννης Κλαβίνος.
Slide 34
Ο Μαρτίνος Λούθηρος (1483 - 1546) καλείται σε απολογία στη Δίαιτα της Βορμς (1521), όπου και αρνείται να ανακαλέσει τις θέσεις του.
Slide 35
Η Αναγέννηση και η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία Αντέδρασε στην Προτεσταντική Μεταρρύθμιση. Καθολική Μεταρρύθμιση. Ο Πάπας Αλέξανδρος Στ'
Slide 36
Η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου αναφέρεται στη σφαγή των Γάλλων προτεσταντών από τους Καθολικούς στο Παρίσι στις 24 Αυγούστου 1572, ανήμερα του Αγίου Βαρθολομαίου.
Slide 37
«Η Αικατερίνη των Μεδίκων αντιμετωπίζει τα πτώματα των προτεσταντών που σφαγιάστηκαν κατά τη Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου (1572) στο Παρίσι», έργο του Εντουάρ Ντεμπά - Πονσάν, 1880.
Slide 38
Η Αναγέννηση και η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση Αναγέννηση Πόλεμοι Προτεστάντες Καθολικοί
Slide 39
Πολιτικός χάρτης της Ευρώπης (1500 περίπου)
Slide 40
Χάρτης 16ος αιώνας, πριν την Καθολική Μεταρρύθμιση. Προτεστάντες Καθολικοί
Slide 41
Ο Τριακονταετής Πόλεμος διεξήχθη μεταξύ των γερμανών προτεσταντών ηγεμόνων και των καθολικών ηγεμόνων, δηλαδή μεταξύ της Αυστρίας από τη μία πλευρά και της Βοημίας, Δανίας, Σουηδίας και Γαλλίας και διάρκεσε από το 1618 έως το 1648.
Slide 42
Ο Τριακονταετής Πόλεμος
Slide 43
Καθολικοί εναντίον Προτεσταντών
Slide 44
Προτεστάντες εναντίον Καθολικών
Slide 45
μ.Χ. 1350 Μεσαίωνας 1450 1500 1517 1545 μ.Χ. Αρχίζει η Καθολική Μεταρρύθμιση Η Αναγέννηση εξαπλώνεται στην Ολλανδία - Έρασμος Η Αναγέννηση εμφανίζεται στην Βόρεια Ιταλία Η Αναγέννηση εξαπλώνεται στην Γερμανία Αρχίζει η Προτεσταντική Μεταρρύθμιση με τον Λούθυρο Η Αναγέννηση και η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση
Slide 46
8ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου