Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Νούφαρο ή Νυμφαία *1η ενότ.

Το Νούφαρο ή Νυμφαία είναι γένος υδρόβιων φυτών που το βρίσκουμε σχεδόν παντού.  Υπάρχουν 50 είδη νυμφαίας.  Ένα από αυτά είναι το νούφαρο.  Το αρχαίο όνομα του φυτού είναι Νυμφαία που προέρχεται από την ελληνική λέξη ‘νύμφη’.
Τα άνθη του νούφαρου είναι ακτινωτά και μοιάζουν να βγαίνουν από το κέντρο του φυτού.  Φτάνουν μέχρι και τα 30 εκατοστά διάμετρο και έχουν ποικιλία χρωμάτων, συνήθως λευκό, κόκκινο, μωβ ή ροζ.  Το μπλε νούφαρο ανοίγει τα άνθη του την ημέρα και τα κλείνει τη νύχτα ενώ το λευκό νούφαρο ανοίγει τα άνθη του τη νύχτα και τα κλείνει την ημέρα.  Τα φύλλα του είναι πολύ μεγάλα και δυνατά.  Λέγεται ότι ένα φύλλο συγκεκριμένου νούφαρου μπορεί να κρατήσει πάνω του ένα μωρό μέχρι πέντε κιλά!
Οι αρχαίοι Έλληνες αφιέρωναν τα νούφαρα στις ημίθεες κόρες των νερών, τις Νύμφες.
Τα νούφαρα ήταν και είναι ένα πολύ συνηθισμένο φυτό του ποταμού Νείλου, στην Αίγυπτο.  Εκεί κυριαρχούν το μπλε και το λευκό νούφαρο.  Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι σέβονταν τα νούφαρα του Νείλου, ή τους Λωτούς όπως τα αποκαλούσαν.  Και τα δύο αυτά είδη νούφαρου θαυμάστηκαν, λατρεύτηκαν, ζωγραφίστηκαν, φαγώθηκαν, καλλιεργήθηκαν και τιμήθηκαν για χιλιάδες χρόνια.
Η αιτία για τον σεβασμό στα νούφαρα οφείλεται στην πίστη ότι τα όμορφα άνθη των νούφαρων που ξεπροβάλλουν καθαρά  και αγνά από τη γλοιώδη λάσπη συμβολίζουν την αγνότητα και την αθανασία.
Το φυτό αυτό είναι μάλλον το φυτό του Λωτού που έτρωγαν οι Λωτοφάγοι τους οποίους συνάντησαν ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του στο νησί που είχε το ίδιο όνομα.  /Κάποιοι λένε πως ήταν η Κρήτη ! /
Μαρία - Νεφέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου